Muistatko yläasteen ystävänpäivät, jolloin luokassa läheteltiin nimettömiä kortteja salaiselle ystävälle? Nyttemmin salaiset ystävät ovat ottaneet käyttöön modernit keinot: bloggaamisen ja Internetin.

Salainen leivontaystävä, lyhyesti SLY, on Internetissä toimiva ilahduttamisleikki. Leikin ideana on, että jokainen osallistuja lähettää leivonta-aiheisen paketin jollekin toiselle rinkiläiselle. Pakettien lähettelyä, saapumista ja sisältöä seurataan osanottajien ja SLY:n blogeissa.

Salainen leivontaystävä -rinki alkoi marraskuussa 2007. Jokaisella rinkiläisellä on oma Salainen Ystävä, jota hänen tulee muistaa noin kahdeksan euron arvoisella lahjalla. Paketteja lähetetään ja vastaanotetaan kerran kuussa: yhden ringin aikana osanottaja saa yhteensä kolme yllätyspakettia.

Viimeisen paketin mukana paljastetaan, kuka salainen ystävä on ollut. Pakettien sisältöä määrittävät muun muassa kuukausittain vaihtuvat teemat.

Parhaimmillaan 87 henkilön leikki

Eve, 22, on vetänyt Salaista leivontaystävää viisi kertaa. Hän on myös nyt meneillään olevan kymmenennen ringin "emo".

– Emo on henkilö, joka ottaa rinkiin haluavien ilmoittautumiset vastaan, jakaa ystävät, ottaa pakettien raportoinnit vastaan ja päivittää raportit blogiin. Toisin sanoen henkilö, joka vastaa siitä että kaikki ringissä sujuu hyvin, hän kuvaa.

Joskus pakettia salaiselta ystävältä ei kuulu. Emon vastuulla on päättää, miten tilanteesta selvitään.

Pulla postilaatikossa: Salainen leivontaystävä yllättää ja ilahduttaa

– Minä olen korvannut paketin omien kykyjeni mukaan sille, joka siitä on jäänyt paitsi. Tahallaan paketin lähettämättä jättäminen johtaa siihen, että kyseinen osallistuja laitetaan mustalle listalle. Lista toimitetaan aina seuraavan ringin emolle, jotta hän osaa olla ottamatta tällaisia ihmisiä uudestaan mukaan. 'Musta lista' on kuitenkin äärimmäiskeino, Eve kuvaa.

Nyt meneillään olevassa kymmenennessä ringissä on mukana 87 osallistujaa. Uuden kierroksen myötä mukaan on tullut uusia aktiviteetteja, kuten arvontoja ja kilpailuja osallistujille.

– Tiedossa on myös SLY -tapaaminen, jossa ystävät voivat tavata nokitusten hyvässä hengessä, eli kaikkea kivaa on kokoajan tekeillä, Eve toteaa.

Salainen ystävä osaa myös askarrella

Eve on ollut salainen ystävä vain kerran; tämän jälkeen emona toimiminen vei mennessään. Postissa tuolloin saapunut lahja on kuitenkin jäänyt mieleen.

– Kaikkein kivoin asia, millä minua on muistettu, oli ykkösringin osallistujien keräämä sadan euron arvoinen lahjakortti. Se kertoi, että rinki oli tuonut iloa ja osallistujilla oli ollut mukavaa, hän kuvaa. SLY vaatii jonkinlaista kiinnostusta leipomiseen, sillä lähetettävät tavarat ovat pääasiassa leivontatarvikkeita. Salaiset ystävät eivät kuitenkaan ole pelkästään keittiössä viihtyvien harrastajien juttu.

Pulla postilaatikossa: Salainen leivontaystävä yllättää ja ilahduttaa

– Tietojeni mukaan on olemassa ainakin Salainen Askarteluystävä ja Salainen Neuleystävä, eli idea ei suinkaan ole uniikki, Eve sanoo.

Nuorta naista ei hermostuta ajatus, että tuntemattomalla kanssabloggaajalla olisi hänen osoitteensa.

– Lähinnä on ollut vain mukavaa saada muutakin postia kuin laskuja ja mainoksia, varsinkin, kun joku on koonnut paketin minua ajatellen, hän pohtii.

– Sähköpostien ja tekstiviestien maailmassa etanaposti on jo katoava luonnonvara, vaikka etanaposti ilahduttaa ja kertoo jotakin sinusta. Sitä paitsi, eikö olekin ihanaa saada uusia tovereita ja ystäviä, paketeista puhumattakaan.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio    14.03.2010

Kuvat: Shutterstock, Isa Namnami-blogista