SLY -RESEPTIVIHKONEN eri kierroksilta
SLY18 Emo, Minna, aloitti uuden sivun saamastaan nami-hiiren vinkistä. Siihen voidaan keräillä erikoisia ja erilaisia teeman mukaisia reseptejä tältä ja tulevilta kierroksilta. Reseptin loppuun tulee maininta kuka sen on lähettänyt ja linkki, mikäli pari toteutti sen. - Kaikki eivät leivo aina kaikkia saamiaan reseptejä, eikä kaikilla ole blogiakaan, joten täältä voi sitten selailla niitä myöhemminkin. - Blogittomien rinkiläisten kokeilemia reseptejä keräämme tänne.
SLY38 helmikuu Blogiton Saukkis kokeili: "Suklaapannacotta yllätyksellä"
7,5 dl kermamaitoa
1,5 dl hyytelösokeria
1,5 dl kaakaujauhetta
Kuumenna ainekset kiehuvaksi kattilassa ja keitä hetki. Annostele laseihin ja hyydytä. Yllätykseksi pursotin parilta saamaani muffins centeriä hyytyneen pannacotan keskelle.
SLY37 marraskuu "Tolpan varjossa" kokeiltua: "Vegaaniset suklaamuffinit"
Taikina:
5,5 dl jauhoja
4dl ruokosokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
2tl ruokasoodaa
1tl suolaa
240ml vahvaa jäähtynyttä kahvia
120ml öljyä
1tl vaniljasokeri
240ml kauramaitoa ja omenaviinietikkaa (josta etikkaa 1rkl)
3tl kananmunankorviketta
4rkl lämmintä vettä
Lisäsin mukaan kookosta ja suklaarouhetta viimeisenä, mutta määriä en laskenut. Samoja aineita käytin kuorrutukseen.
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja asettele pellille 24 muffinivuokaa
Mittaa jauhot, ruokosokeri, kaakao, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään. Sekoita kahvi, kauramaito, etikka, öljy ja vaniljasokeri keskenään. Sekoita nesteet kuiviinaineisiin hitaasti samalla vatkaten taikinaa. Jatka vatkaamista 1 min. Lisää joukkoon veteen sekoitettu munankorvike ja jatka sekoittamista 1 min.
Jaa taikina muffinivuokiin. Taikina on hyvin nestemäistä, joten älä ihmettele.
Paista muffineja 18-20 min. Leivokset ovat valmiit, kun taikina ei tartu testitikkuun. Anna jäähtyä ritilällä puolisen tuntia.
Kuorrutuksen tein sulattamalla puoli levyä suklaata ja lisäsin lusikallisen margariinia tuomaan kiiltoa. Voitelin muffinit suklaalla ja ripottelin kookosta vielä päälle.
SLY36
Blogiton "Torpan varjossa" on testannut saamansa PORKKANAkukon reseptiä
Jouduin hieman muuttamaan reseptiä ruokailijoiden mukaan, joten kirjoitan sulkuihin lehden sisältämät tarvikkeet, jotka muutin tai jätin pois. Tämä maistui ystävilleni ja ehkäpä kokeilen uudestaankin:)
Ruis-porkkanarulla
(porkkanakukko kuten itse sitä perinteikkäästi nimitin)
1 kg porkkanoita
1 rkl öliiviöljyä
2 tl kuivattua rakuunaa
1 tl suolaa
200 g greek style sheese (feta- tai vuohenjuusto)
(1rkl hunajaa)
Taikina:
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
n. 1 dl gluteenittomia jauhoja (vehnäjauhoja)
n. 1,5 rkl öljyä
(voiteluun kananmuna)
° Kuori ja pilko porkkanat. Pyöräytä ne öljyssä ja mausta suolalla ja rakuunalla.
° Paahda uunissa 225 asteessa n. 30 min. Anna jäähtyä uunin jälkeen.
° (valuta porkkanoiden pintaan hunaja.)
Valmista taikina.
° Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy. Taikinan tulee olla kiinteää ja tasaista.
° Kaulitse taikinasta vajaan 1 cm paksuinen suorakaiteen muotoinen levy. Jätä reunat ohuemmiksi kuin keskusta.
° Asettele porkkanan palat keskelle ja murustele "juusto" joukkoon.
° Nosta ensin pidempien sivujen reunat kiinni ja sitten vasta päädyt. ° Leivonnaisen tulisi olla tasaisen pitkulainen.
° Laita piiras leivinpaperille saumapuoli alaspäin. Siirrä pellille (ja voitele munalla).
° Paista 200 asteessa, kunnes kuori on paistunut (ohjeesta puutui paistoaika, joten arvasin).
SLY36
"Tolpan varjossa" on testattu tiramisuresepti.
TIRAMISUTORTUN ohje:
pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kahvilikööriä
2 rkl maitoa
täyte:
3/4 dl vettä
2 rkl pikakahvijauhetta
2rkl sokeria
1 kuohukermaa
3 rkl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta (itse käytin appelsiinin makuista kaakaojuoma jauhetta 3 rkl)
200g mascarponejuustoa
2 rkl kahvilikööriä
Pohja:
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja valkoiseksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan varovasti sekoittaen. Kääntele likööri ja maito taikinaan ja levitä pellille jolla on leivinpaperi. Paista uunin keskitasolla noin 5 min (250 asteessa).
Levitä sokeria leivoslevyn päälle ja kumoa levy toiselle leivinpaperille. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja anna jäähtyä.
Valmista täyte: Kiehauta vesi, kahvijauhe ja sokeri kattilassa. Anna kiehua hiljalleen 5 min, kunnes kahvisiirappi paksuuntuu. Nosta liedeltä pois.
Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Siivilöi kaakaojauhe joukkoon. Vatkaa vielä mascarpone ja kahvilikööri varovasti joukkoon.
Voitele taikinalevy kahvisiirapilla ja levitä täyte sen päälle.
Rullaa levy kääretortuksi ja anna maustua pari tuntia viileässä taite alaspäin. Viipaloi ja tarjoile esim. kermavaahdon ja marjojen kanssa.
SLY35
Blogiton "Tolpan varjossa" sai pariltaan Redroselta makean reseptin kokeiltavaksi !
Fariinisokerimarengit:
2 kananmunan valkuaista
2dl fariinisokeria
2tl vaniljasokeria
1tl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Pinnalle fariinisokeria
° Vatkaa valkuaisia hetki ilman sokeria,lissää sokeri vähitellen jatkaen vatkaamista samalla, kunnes vaahto on kuohkeaa. Lisää perunajauhot ja leivinjauhe vatkauksen loppuvaiheessa.
° Pursota marengit leivinpaperoidulle pellille. Ripottele fariinisokeria marenkien päälle.
° Kypsennä uunissa 100 asteessa noin 60 minuuttia, tai kunnes marenki on pinnalta rapea ja sisältä vielä pehmiä. Anna kuivua huoneenlämmössä seuraavaan päivään. ° Muista varoa kosteutta, sillä silloin marengit pehmenevät.
SLY35 toukokuu / valmistanut Blogiton ANNI
PÄTKISKÄÄRETORTTU
Pohja:
4 kananmunaa
1dl sokeria
½dl vehnäjauhoja
½dl perunajauhoja
½dl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paitsa 225-asteisessa uunissa n. 6 minuuttia.
Täyte:
1 pussi (140g) Pätkis mini bites -suklaapaloja
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kuohukermaa
1rkl sokeria
Vaahdota kerma. Sulata pätkikset mikroaaltouunissa. Sekoita tuorejuusto sulatettujen pätkisten joukkoon. Sekoita kermavaahto suklaa-tuorejuustoseokseen.
Levitä täyte kääretorttupohjan päälle ja kääri rullalle.
SLY35 toukokuu / valmistanut "Tolpan varjossa"
Lihaton tacopiira
Gluteeniton pohja:
150 g voita
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl suolaa
3 rkl suolaa
3/4 dl juustoraastetta
Täyte
3-4 dl soijarouhetta (en tajunna mitata)
n. 1/2 dl vettä
1 iso sipuli
1 chili
3 valkosipulinkynttä
1 pss taco-mausteseos
150 g juustoraastetta
2-3 tomaattia
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
Pistä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita soijarouhe turpoamaan paistinpannulle veden kanssa hetkeksi. Lisää hieman öljyä ja paista rouhe kiinteämmäksi (jauhenlihamaiseksi). Lisää pilkotut sipulit ja chili joukkoon. Lisää lopuksi tacomauste ja lisää hieman vettä, että mauste sekoittuu tasaisesti joukkoon. Paista vielä hetki, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois.
Levitä puolet soijapaistoksesta taikinan päälle. Lisää juustoraaste ja tomaatit päälle. Kumoa loput soijarouheet tasaisesti piiraaseen.
Valmista muna-kermaseos sotkemalla aineet hyvin keskenään haarukalla ja lisää siihen hieman suolaa. Kaada seos piiraaseen tasaisesti. Laita piiras uuniin ja anna paistua n. 30 min uunin keskitasolla.
Muita saman paketin reseptejä:
SLY34 huhtikuu

Retkileipä
SLY 34 paketin reseptillä tehty blogiton "Tolppa"
Vaalea leipä
valkosipulilevitettä
2 pkt mozzarellaa
2-3 tomaattia
salaattia
pestoa
(2 kananmunaa)
Leikkaa leivän laki irti ja kaiverra suurin osa leivän sisuksesta ulos. Varo ettet puhkaise leivän kuorta, jotta leipä ei ala vuotamaan tekeytyessään.
Viipaloi täytteet valmiiksi, jotta täyttäminen sujuu sutjakasti.
Voitele pohja ja seinämät valkosipulilevitteellä ja aloita leivän täyttäminen. Itse käytin järjestystä: tomaatti, mozzarella, salaatti, leipämassaa, pestoa. Pinosin vielä toisenkin kerroksen (ja viimeisenä kananmunat).
Lopuksi voitelin vielä kannen sisäpuolen, jotta makua olisi tasaisesti.
Leipä tulee täyttää aikaisempana iltana, jotta se ehtii hieman mehevöitymään. Koska leivän täytyy vartoa yön yli, niin itse en enää ajatellut laittaa kananmunia sisälle. Voin sanoa, että näky ei ollut houkuttelevin, kun pesto on imeytynyt munaan. Hyvältä kuitenkin maistui! Haluan myös huomauttaa, että täytteiden määrät riippuvat siitä minkä kokoisen leivän ostat. Mielestäni ohje oli hauska ja kaikille sopiva idea, sillä sinä voit tehdä juuri sellaisen retkileivän kuin haluat :)
Sitruuna-kookospiirakka
SLY34 paketin reseptillä Blogiton "Tolppa"
Pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl tomusokeria
140 g viileää voita
1 keltuainen
2 rkl kylmää vettä
Sitruunainen makusiirappi
1,25 dl sitruunamehua
2rkl sokeria
Täyte:
0,75 dl kookoshiutaleita paahdettuna
3dl maitoa
0,75 dl+ 1rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1rkl sitruunankuorta raasteena
1,5rkl perunajauhoa
2 munaa valkuaiset ja keltuaiset eriteltynä
Pohjan tekeminen:
Murustely voi, tomusokeri ja jauhot pieniksi murusiksi. Lissää keltuainen ja vesi murusten joukkoon ja työstä niin pitkään, että niistä muodostuu kiinteä taikinapallo. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Laita taikinapallo jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Voitele piirakkavuoka (n.22cm halkaisia). Ota taikina kaapista ja kaulitse se kahden leivinpaperin välissä tasaiseksi, niin että se peittää vuuan. Irroita päälimmäinen paperi ja keikauta taikinalevy vuuan päälle. Painele levy vuokaan ja irroita varoen toinen leivinpaperi taikinasta. Leikkaa ylimääräinen taikina, jottei ne repsota vuuan yli. Laita pohja taas jääkaappiin puoleksitunniksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Ota piirakka jääkaapista ja laita taikinan päälle reilusti leivinpaperia ja täytä vuoka esim. kuivilla herneillä (tämä siksi, jottei piirakan reunat valuisi alas uunissa). Paista pohjaa 15min. Poista herneet ja leivinpaperi varoen vuuasta. Siirrä piiras takaisin uuniin 10-15 min, jotta pinta muuttuu kauniin väriseksi. Anna pohjan jäähtyä täysin.
Sitruunatäyte
Paahda kookoshiutaleet. Kaada paahdettu kookos kattilaan ja lisää joukkoon 2,5dl maitoa. Lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja sitruunan kuori. Sekoita ja anna seistä viitisen minuuttia. Sekoita pienessä kupissä jäljellejäänyt maito ja maissitärkkelys huolellisesti sekaisin keskenään. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kattilaan ja kaita liedelle. Kiehauta sekoittaen koko ajan, kunnes seos paksuuntuu. Siirrä pois liedeltä, lisää keltuaiset vatkaten ja anna jäähtyä. Vaahdota valkuaiset ja lisää valkuaisvaahto varovaisesti käännellen jäähtyneen täytteen sekaan. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja paista 30-40 min, kunnes täyte on kullanruskea ja pullistunut.
Sitruunainen makusiirappi
Valmista makusiirappi sekoittaen sitruunamehu ja sokeri keskenään ja hämmentele seosta koko ajan miedolla lämmöllä. Pidä huoli, että sokeri on sulanut täysin mehuun ennen kuin käytät sitä. Anna kiehua hiljalleen hämmennellen, kunnes neste on kiiltävää ja läpikuultavaa. Jäähdytä siirappi. Sivele siirappi piirakan pinnalle ja koristele piiras tomusokerilla.
Mariannemuffinit ystäväville
SLY34 paketin reseptillä tehnyt blogiton ”TOLPPA”
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
100 g voita
2 1/2 dl vehjäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeri
1 dl maitoa
100 g rouhittua tummaa suklaata
pinnalle:
2 dl vispikermaa
180 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl tomusokeria
( 1 maustemitallinen piparminttuaromia - tätä miulla ei ollut )
punaista geeliväriä
- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri keskenään. Sulata voi ja lissää se jäähtyneenä taikinaan.
- Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan sekoittaen. Lisää lopuksi suklaahiput.
- Jaa taikina noin 10 muffinivuokaan (Itse käytin melkoisen pieniä vuokia, kun halusin pieniä suupaloja, joten varma en ole määristä). Suosittelen käyttämään muffinipeltiä niin muoto pysyy tasaisena kaikissa muffineissa. Paista muffineita uunin keskitasolla 200-asteessa noin 20 min. Jos teet pienempiä makupaloja muista huomioida se paistoajassa.
- Nosta muffinit jäähtymään ja odottamaan kuorrutusta.
- Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja kerma. (Mausta minttuaromilla.)
- Saat kivoja raitoja kuorrutukseen, kun piirrät geelivärillä 3 pystyraitaa pursotinpussin sisäpintaan. Sen jälkeen lusikoi puolet kuorrutteesta pussiin ja pursota kaunis pinta muffinien päälle.
- Itse ripottelin pinnalle vielä mariannerouhetta, joka oli yksi osa ihanaa pakettia jonka viime kuussa sain. Seuraavalla kerralla taidan laittaa vielä mariannerouhetta taikinaankin, jotta makua tullee kerrakseen.
ITSETEHDYT marmelaatimakeiset
Marmelaati paloina tai palloina ! ( resepti lainattu Kermaruusulta joku vuosi sitten)
3½ dl vettä
10 g agaria (apteekista)
3½ dl sokeria
1½ dl hedelmä-/ marjasosetta
2/3 tl sitruunahappoa (apteekista)
Sirosokeria sokerointiin
- Keitä vettä, sokeria ja agaria hiljalleen n. 30 min. Jäähdytä. Lisää sose ja sitruunahappo joukkoon.
- Kaada seos puolipallon muotoisiin muotteihin - tai kantilliseen matalaan vuokaan tms. .
- Anna hyytyä jääkaapissa 1-2 tuntia.
- Irrota puolipallot muotista - tai vuoasta.
- Anna marmeladien kuivua huoneenlämmössä n. vuorokausi. Kannattaa kuivattaa ensin tasainen puoli, jonka jälkeen voit yhdistää kaksi puolikasta yhteen 'vihreiden kuulien' tapaan !.
- Sokeroi. Anna marmeladien kuivua sokeroinnin jälkeen pöydällä, ennen purkkiin laittamista. Tällä estetään sokerin sulaminen tiiviissä purkissa.
- Marmeladit säilyvät n. 2 viikkoa.
Ensimmäisellä keralla taiteilin tarjoiluvadille leivinpaperin ja folion avulla suorakaiteenmuotoisen matalareunaisen kentän ja täytin sen seoksella. Siitä leikkasin sitten kuutioita.....pieniä muotteja ei silloin ollut kerääntynyt...pyöreä, paksu nappi on suosikkini! Onnistumisia !
Terkuin n-h
400g kurpitsaa keitettynä & soseutettuna
350g fariinisokeria
300g jauhoja
2tl leivinjauhetta
3 munaa
1tl kanelia
175ml oliiviöljyä
Kourallinen saksanpähkinöitä
- Sekoita kurpitsasose, sokeri ja munat. Lisää joukkoon kuivat aineet, pähkinät ja öljy.
- Paista muffinssivuuissa 180°C noin 20-25 minuuttia.
Kuorrute
200g tuorejuustoa
50g pehmeää voita
Tomusokeria maun mukaan
- Sekoita ja pursota muffinssien päälle
Parilta saadusta reseptistä valmistanut LITS-sammakko /SLY32
SLY32
Maukas sienipiirakka
75g voita
1,5 dl spelttijauhoja
1dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
0,8dl vettä
Täyte
400g sieniä
1 sipuli
Puolikas purjo
200g tuorejuustoa
2 munaa
Puolikas rasia kirsikkatomaatteja
Suolaa, pippuria
Sekoita jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja voi, lisää vesi. Nosta jääkaappiin.
Valmista täyte: paista pannulla sienet, purjo, sipuli. Anna nesteen haihtua. Lisää muut aineet.
Levitä taikina piirasvuokaan ja täyte päälle. 200°C 30 min
-Lits-sammakko
SLY32
Muhkea paahtoleipä
Reseptin saanut Lits-sammakko kirjoitti näin:
Päällisen majoneesin vaihdoin tuorejuustoon kun sitä oli jääkaapissa ja mukaan heitin tuoretta salviaa. Oli herkullista, kiitos parille ohjeista! Pari neuvoi menemään retkelle niin menimme parvekkeelle kun aurinko paistoi. Tein leivän pyöreäksi kun iso pyöreä vuoka näytti olevan taikinalle sopivan kokoinen.
Muhkea paahtoleipä 2 vuokaleipää
5 dl nestettä (50-50 maitoa ja vettä)
3 dl ruisjauhoja
3 dl ohrajauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
50 g hiivaa
2-3 rkl siirappia
2 tl suolaa
50 sulatettua voita
Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja suola. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteeseen. Lisää lopuksi sula voi. Vaivaa taikinaa ja nostatata puoli tuntia. Leivo taikinasta kaksi leipää ja nosta ne kohoamaan voideltuun pitkulaiseen vuokaan.
Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Porkkanatäyte
250 g porkkanoita
1/2 dl majoneesia
1 tl sokeria
Suolaa
Keitä kuoritut palotellut porkkanat sokerilla maustetussa vedessä kypsäksi. Anna jäähtyä. Surauta kaikki aineet sekaisin sauvasekottimella.
SLY31
Valkosipuli-pestotäytteiset juustosarvet 16kpl
4 dl vehnäjauhoja (ruis+speltti)
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 dl juustoraastetta
50 g margariinia (voita)
1prk kermaviiliä (200g rahkaa)
Täyte: 1tl pestoa + 1tl valkosipulituorejuustoa per sarvi
Voiteluun: munaa
Pinnalle: juustoraastetta tai unikonsiemeniä
Sekoita kuivat aineet, juustoraaste ja pehmeä voi. Lisää rahka, sekoita.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli kumpikin ympyräksi, jaa kahdeksaan sektoriin. Laita 1 tl kumpaakin täytettä joka sektorille leveään kohtaan, kääri rullalle leveästä päästä aloittaen. Käännä sarveksi. Voitele munalla ja ripottele pinnalle siemeniä tai raastetta. 225 asteessa 12-15 min.
Nam. Suluissa olevat ainekset on joita käytin korvaamaan alk.per. ainekset.
LITS-sammakko SLY31 ...lähettävänä parina Redrose
SLY31
BOUNTY
Valmistusohje:
SLY29
"Karkkikuusi"
"Hauskaa, että namukuusi on muidenkin mielestä ollut onnistunut ja kiva :)
Runkona käytin styrox kartiota, jonka olin kauttaaltaan huovutusneulalla tökkinyt valkoisella huovalla piiloon.
Liitteenä kuvat, kylläkin vihreänä versiona ;). Namut pistelin kiinni runkoon somistusneuloilla ( metallipäiset nuppineulat tyyliin).
Muutaman koristeen liimasin kuumaliimalla ja kiepautin kultanauhaa ympärille. Tähti on taiteltu kimallekartongista ja nuppineulalla kiinni."
Croisantit ranskalaisittain
SLY26 maaliskuun ulkomaiset herkut
Taikina:
18 dl erikoisvehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1 rkl suolaa
20g tuorehiivaa
2 dl maitoa, 1 dl vtetä
500 g jääkaappikylmää voita
Vaihe 1:
1. Siivilöi jauhot tiheän siivilän läpi leivinpöydälle ja kokoa keoksi. Tee keskelle kuoppa ja mittaa siihen sokeri ja suola.
2. Murenna hiiva kulhoon ja lietä se maidon ja veden seokseen. Kaada seos kuoppaan. Nypi jauhokeon ainekset yhteen ja vaivaa taikinaa n. 5 min tai kunnes se on kimmoisa. Muovaa taikina palloksi ja nosta kulhoon, peitä muovikelmulla ja laita kylmään yöksi.
Vaihe 2:
1. Hakkaa voi voipaperin päällä kaulimella paksuksi levyksi.
2. Leikkaa taikinapallo ristiin halki, taita osat ulospäin ja kaaviloi taikinaan 1/2 cm paksuksi levyksi.
3. Aseta voilevy kaaviloidun taikinan keskelle ja taita molemmat reunat voin päälle niin, että se peittyy.
4. Kaaviloi taikina hyvin jauhotetulla leivinpöydällä 70cm x 40cm suuruiseksi levyksi. Harjaa ylimääräiset jauhot pois. Taita taikinalevy kolmeen osaan eli kolmikerroksiseksi.
5. Toista kohta 4. Peitä taikina muovikelmulla ja laita kylmään 30min lepäämään.
6. Toista kohta 4. Peitä taikina muovikelmulla ja laita taas kylmään 30min lepäämään.
7. Kaaviloi taikina noin 2mm paksuisiksi levyksi, joka on kooltaan 70cm x 40cm. Leikkaa levystä 18 kolmiota.
8. Leikkaa kolmioiden lyhyeen sivuun viilto ja pyöritä kolmio rullaksi leveästä reunasta alkaen. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
9. KOhota noin 1 1/2 tuntia. Voite munalla. Kypsennä 15-18 min tai kunnes ovat kullankeltaisia.
Terv. Maarit
SLY26 maaliskuu
Sydämelliset kuppiskakut
pohja:
125 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl piimää
3/4 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 vanijatangosta rapsaistut siemenet
1. Vaahdota sokeri ja voi, lisää kananmunat ja sekoita kunnes tasaista.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään, sitruunan ja vanijan siemenet keskenään ja lisää kuppismassaan vuorotellen piimän kanssa.
3. Pursota tai annostele muffinssipellille tai voideltuihin kapseleihin.
4. Paista n 180 astetta 15-20min. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorrutuksen laittamista.
kuorrute:
170g hieman pehmitettyä
suolatonta voita
5 1/4 dl tomusokeria
150g maustamatonta tuorejuustoa
vajaa 1 dl vadelmapyreetä tai -survosta
koristeita
1- Vaahdota voi ja tomusokeri ilmavaksi vaahdoksi, sekoita tasaisesti joukkoon pehmitetty tuorejuusto.
2. Kaada vadelmapyree joukkoon muutamassa erässä. Sekoita voimakkaasti kunnes saat tasaisen kuorrutteen (jos kuorrute tuntuu löysältä, laita se toviksi jääkaappiin).
3. Pursota tai levitä kuorrute kuppisten päälle ja koristele. Tarjoile mieluiten huoneenlämpöisenä.
Blogiton Maarit sai reseptin pariltaan /SLY26 maaliskuu
SLY18 helmikuun ulkoilupäivä
Energiapommimuffinit, 12 kpl
Tarvitset:
5 rkl auringonkukka- tai maapähkinäöljyä, lisäksi hieman voiteluun (jos käytät)
Voitele muffinipelti (12 syvennystä) öljyllä tai aseta pellin syvennyksiin 12 paperivuokaa. Pane jauho, kaurahiutaleet, vehnänalkiot, leivinjauhe, kaneli ja suola kulhoon ja sekoita keskenään.
Sekoita eri kulhossa taatelit, rusinat ja leseet, lisää sitten vatkatut munat, hunaja, molemmat siirapit ja loput öljystä. Lisää seos jauhoseokseen ja sekoita varovasti. Älä sekoita liikaa, sillä taikina saa olla hieman kokkareista.
Jaa taikina tasaisesti muffinipellin syvennyksiin tai paperivuokiin (täytä vain kaksi kolmasosaa). Pane muffinit uuniin ja paista niitä 190 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat kohonneita ja kullankeltaisia. Ota muffinit pois uunista ja tarjoa lämpimänä tai anna niiden jäähtyä ritilällä.
SLY18 Emo lähetti porkkanan mukana Kätevän emännän tekeleet -blogiin.
SLY18 helmikuun ulkoilupäivä
Tikkupullaa talvesta syksyyn !
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 pussi kuivahiivaa
n. 2,2 dl vettä
Valmistus:
RUUSUVAAHTOKARKIT noin 40 kpl
1 dl vettä
5 dl sokeria
1 dl vettä
liivatteiden liuottamiseen
4 tl liivatejauhetta (tai 8 kpl liivatelehteä + kylmää vettä liivatelehtien pehmittämiseen)
elintarvikeväriä, ruusuvettä
2 kpl kananmunan valkuaista
vaahtokarkkien pinnalle:
1 dl tomusokeria(elintarvikeväriä)
1 dl maissitärkkelystä
Vaahdota suuressa kulhossa kananmunan valkuaiset. Lisää lämmin liivateliemi jatkuvasti vatkaten valkuaisvaahtoon. Jatka vatkaamista ja kaada seuraavaksi joukkoon kuuma sokeriliemi ja ruusuvesi makusi mukaan. Vatkaa vielä noin viisi minuuttia, jolloin vaahto muuttuu kiiltäväksi ja sitkeämmäksi.
Ripottele leivinpaperilla vuorattuun vuokaan noin puolet keskenään sekoitetuista tomusokerista ja maissitärkkelyksestä. Levitä vaahtokarkkimassa vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Ripota loput tomusokeriseoksesta vaahtokarkkilevyn päälle. Jätä karkkilevy vetäytymään muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön.
Leikkaa vaahtokarkkilevystä saksilla kuutioita.
Piipan resepti kierroksella SLY19
"Viidellä pennillä" KUUSENKERKKÄSIIRAPPIA ( SLY19 kesäkuu)
Huuhtele kerkät hyvin, siirrä kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Lopuksi nosta kerkät pois ja purista niistä loputkin mehut kattilaan siivilän läpi.
Lisää n. 1,5 litraan kuusenkerkkälientä sokeri ja vaniljasokeri ja keitä vielä 1-2 tuntia, kunnes keitos muuttuu tummanruskeaksi ja siirappimaiseksi. Purkita.
(keneltä ? kenelle ?)
YRTTISET VIHANNESSÄMPYLÄT n.12kpl
5dl vettä
50g tuorehiiva
0,5dl oliiviöljyä
1,5tl suolaa
1rkl siirappia
0,5tl mustapippuria
2dl kaurahiutaleita
10dl hiivaleipäjauhoja
1 pieni punasipuli
1/4 osa paprikaa
1dl oliiveja
0,5dl aurinkokuivattuja tomaatteja
tuoretta ruohosipulia
tuoretta basilikaa
Hienonna punasipuli, paprika, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit sekä yrtit pieneksi silpuksi. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, ja lisää joukkoon oliviiöljy, suola, siirappi, mustapippuri, kaurahiutaleet, sekä osa hiivaleipäjauhoista. Sekoita joukkoon pilkotut kasvikset, ja lisää loput hiivaleipäjauhoista. Taikina saa jäädä löysäksi, eikä sitä tarvitse kohottaa. Öljyä muffinssipellin kolot, ja jaa taikina koloihin lusikan avulla. Tässä vaiheessa ei kohoteta, vaan nämä menevät suoraan uuniin. Paista 200asteessa n.30min, ja irrota sämpylät pellistä heti paistamisen jälkeen.
(SLY20: Sokerihelmi sai reseptin pariltaan Nizureth:lta)
"KUIVATUT MANSIKKA- CHIPSIT"
150g ohuita mansikan siivuja
1rkl tomusokeria
Pese mansikat huolella, rikkomatta pintaa,
valuta ja kuivaa vielä varovasti talouspaperin päällä.
- Leikkaa marjat ohuiksi siivuiksi n.2mm.
- Levitä ne uuniritilälle leivinpaperin päälle.
- Sirottele sokeri mansikkasiivuille käytä teesihtiä sirottimena.
Kuivatus:
- Laita ritilä uuniin n.2h 100asteeseen, keskitaso.
- Käännä viipleet kerran vaikkapa tunnin jälkeen - paras nostaa ritilä uunista ulos,
kääntää viipaleet ja laittaa takaisin loppuajaksi.
- Ota ritilä uunista ja anna mansikkasiivujen jäähtyä kunnolla.
Säilyvät parhaiten pelti- tai lasipurkissa. kuivassa ja viileässä n.2vko:a.
Soveltuu napostelun lisäksi, kakuille/muffinsseille/jäätelölle kauniiksi, makoisaksi koristeluksi.
(SLY20: nami-hiiri 'kummi' lähetti 'kummitytölleen' Vadelmasorbetille e-kortilla reseptin)
SAKKAPIIRAKKA
Taikina:
100g voita tai margariinia
1dl sokeria
1 muna
2½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Täyte:
3dl mehustimesta tullutta puolukka-tai karpalomassaa (tai muista marjoista tullutta massaa)
2dl kermaviiliä
1 muna
1pss valmista vaniljamousseainesta
½-1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
Valmista pohjataikina. Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva ja lisää sekaan muna. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Soseuta marjamassa sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta makusi mukaan sokerilla. Lisää sakka piirakkapohjan päälle. Yhdistä keskenään kermaviili, muna, vaniljamousseaines ja sokerit. Levitä seos taikinapohjalle ja paista 200asteessa uunin keskitasolla noin puolituntia tai kunnes pohja on kauniin värinen.
(SLY20: Nizureth sai tämän ohjeen elokuussa parinsa Markka lähettämässä lehdessä)
SINISEN TUVAN OMENAPIIRAKKA (pellillinen)
400g margariinia
3dl sokeria
6dl vehnäjauhoja
2 munaa
1,5dl maitoa
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
6-8 omenaa
kanelia ja fariinisokeria
Sulata rasva tai käytä pullomargariinia.
Sekoita kulhossa sokerin kanssa. Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta!). Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.
Lisää nyt taikinakulhoon munat, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita puulusikalla kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, mutta ei myöskään ole aivan litkua. Kaada taikina pellille ja ripottele päälle omenapalat.
Ripottele pinnalle kanelia ja fariinisokeria, sekä sivuun alussa jätetty taikina. Paista 200asteessa n.30min.
Tämä on siitä hyvä resepti, että piirakka on helppo tehdä lasten kanssa. Samalla voi opetella yhdessä omenoiden kuorimista!
(SLY20: Jonttu sai pariltaan Niinalta)
TERVAHOVIN ERIKOINEN
Pohja:
5munaa
5dl sokeria
2,5dl öljyä tai voisulaa
2tl soodaa
3tl leivinjauhetta
4tl kanelia
6dl vehnäjauhoja
7,5dl porkkanaraastetta
Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi. Sekoita joukkoon öljy tai voisula(jäähtyneenä!).
Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten muun taikinan joukkoon.
Lisää lopuksi porkkanaraaste varovasti joukkoon. Kaada taikina pellille ja paista 170-175 asteessa n.1h.
Päällyste (jäähtyneelle pohjalle):
250g olympia-sulatejuustoa
100g voita
7tl vaniljasokeria
450g tomusokeria
Sulata kattilassa sulatejuusto ja voi. Älä anna niiden kuitenkaan kiehua.
Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja tomusokeri. Sekoittamiseen voit käyttää sähkövatkainta, niin saat tasaisempaa jälkeä.
Levitä jäähtyneen pohjan päälle. Halutessasi voit ripotella koristeeksi vielä vaikkapa mantelirouhetta.
(SLY20: Jonttu sai pariltaan Niinalta)
SIIRAPPINEN OMENALEIPÄ
0,5l omenamehua
1-3rkl siirappia
2-3tl suolaa
4dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa
11-12dl sämpyläjauhoja
4dl omenaraastetta
3/4dl öljyä
1. Kuumenna omenamehu n.42 asteiseksi. Liuota sekaan siirappi ja suola.
2. Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva nesteeseen. Lisää omenaraaste ja jauhot hyvin vaivaten. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota liinan alla kaksikertaiseksi.
3. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kahtia. Vaivaa paloja hyvin jotta ilmakuplat lähtevät pois ja taikinaan tulee hyvä sitko. Pyörittele molemmat palat leiviksi. Kohota vielä 20-30minuuttia.
4. Paista 200 asteessa uunin alaosassa n.30minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan pohjan kautta.
(SLY20: Maria sai tämän ohjeen sly:ltaan Vadelmasorbetilta)

Kun pakkanen ulkona otettaan kiristää,
lumiukkosoppa tää mieltäsi piristää.
Ensin 2 desiin kuumaa maitoa liemi keittele,
ja kuivatut lumipallot mukaan heittele.
Lopuksi vielä kunnolla lumiukon kävelykepillä sekoittele.
Nauti muutaman suklaakonvehdin kera!
Soppa lämmittää ja ilostuttaa mieltä,
saat näyttää pakkasukolle kieltä!
***
Pussukan pohjalla siis on kaakaojauhetta, sen päällä vaahtokarkkeja, suklaakonvehteja sekä karkkikeppi. Tarkoituksena on keitellä lämmin maitokaakao ( soppa ) näistä aineksista :)
(Kimara sai tämän reseptin pariltaan)
Lohitikkarit
150 g hapankorppuja
1 prk (250 g) kylmäsavulohella maustettua Viola tuorejuustoa
Suolaa, sitruunapippuria
Ruohosipulia pienenä silppuna
100 g kylmäsavulohta
Varrastikkuja katkaistuna kahtia
Murskaa hapankorput karkeaksi muruksi tehosekoittimessa tai morttelissa. Sekoita tuorejuuston kanssa yhteen isossa kulhossa. Lisää suola ja pippuri sekä osa ruohosipulista.
Pyörittele pallot kylmällä vedellä kostutetuin käsin ja kierittele ne lopussa ruohosipulisilpussa. Siivuta kylmäsavulohi ohuiksi siivuiksi. Kiinnitä kylmäsavulohisiivut varrastikkujen avulla keksipalleroihin.
Lohipopsit kannattaa valmistaa hiukan ennen tarjoilua, sillä hapankorppu imee tuorejuustosta kosteutta.
Voit koristella myös hapankorppu/suolakeksirouheella, tuoreella persiljasilpulla, ruohosipulilla ym ym.
(kenelle ? keneltä ? )