SLY salaisen leivontaystävän perusidea ja -säännöt

Ideana ovat yksinkertaiset asiat, kuten vapaehtoisuus,  iloisen mielen tuottaminen tuntemattomalle leivontaa harrastavalle ystävälle - oman hyvän mielen kera! 

1. Ilmoittautumisen jälkeen saat 'Kyselyn', jolla on tarkoitus helpottaa salaista pariasi  kokoamaan juuri sinulle paketteja, sekä valikoimaan reseptejä.

Ilmoittautumisajan jälkeen kierroksen Emo jakaa parit ja antaa jokaiselle rinkiläiselle oman järjestysnumeron. Sitä tulee sen jälkeen käyttää aina nimensä tai nimimerkkinsä kanssa, jotta Emo osaa raporttisi kohdistaa oikein.

2. Kukin salainen leivontaystävä rinki kestää aina kolme kalenterikuukautta ja tuolloin muistetaan ystävää joka kuukausi 10€:n arvosta. Tämän summan voi joko käyttää yhteen lähetykseen tai lähettää kuukauden aikana useamman muistamisen.  HUOMIOI ! Postikulut tulevat tuon 10€:n päälle, summaa korotettu 02.07.2014. Jos joku panostaa leikkiin enemmän rahaa, on se hänen oma päätöksensä. Ohjesumma on annettu siksi, että kukaan ei tuntisi leikin olevan epäreilua. Jos ylität tuon annetun ohjesumman, älä odota, että oma SLY parisi lähettää sinulle saman arvoisen paketin.

3. SLY paketeille annetaan teemat kuhunkin kolmen kuukauden jaksoon. Pakettien toivotaan noudattavan lähetyskuukaudelle annettua ajatusta....Ne on hyvä miettiä valmiiksi ja laatia itselleen aikataulu,  niin  kiire ei pääse kovin pahasti yllättämään. 

4. Pakettia kasatessa on hyvä kerrata saamansa lista parinsa mieltymyksistä leivonnan alalla, ettei vahingossa lähetä sellaista, mille hän on allerginen tms.
Parhaiten onnistuu, kun miettii minkälaisen teemaa seuraavan paketin haluaisi itse saada.
Luonnollisesti emme lähettele  vanhentuneita, rikkinäisiä tai helposti pilaantuvia tahi katkeamattoman kylmäketjun vaativia tuotteita, vaikka esim. lähettämäsi resepti niitä kaipaisikin. Kesäaika asettaa myös omat ’sääntönsä’ tuotteisiin.
Alkoholia ei saa lähettää, vaikka se kuuluisikin lähettämääsi herkkureseptiin. 

Lisäys: 20.02.2013
UusPUSSITETTUJA elintarviketuotteita emme lähettele! Leivonnassa, syötäväksi tarkoitetuissa tuotteissa tulee olla valmistajan asianmukaiset käyttöpäivätiedot. Emoilta saa lisäselvitystä tarvittaessa.

Pääsääntöisesti tuotteiden pitää liittyä jotenkin leivontaan, joko raaka-aineina, välineinä tai ainakin esillepanoon liittyvinä!


Jos laitat pakettiin esimerkiksi itse tehdyn kortin tai liität mukaan käsinkirjoitettuja tai printattuja reseptejä, ne luonnollisesti nostavat paketin arvoa saajan mielessä, mutta eivät ole vähennyskelpoisia eli annetusta minimiarvosta askartelujasi ei tule vähentää.

Paketit tulee pakata sen verran hyvin, etteivät ne matkalla hajoa tai niiden sisältö. Eikä pehmustettuihin kuoriin kannata tunkea enenpää kuin sinne mahtuu, eikä liian paksuja tuotteita. Laatikot on hyvä täyttää tuotteiden tueksi rypistetyllä sanomalehdellä, joka on kevyttä, samoin kuplamuovi.

5. Jokainen lähetys raportoidaan kunkin kierroksen Emon antamaan sähköpostiosoitteeseen otsakkeella: lähtenyt/saapunut paketti yms.  
Raporttiin Emolle laitetaan aina oma nimi (= se jolla ilmoittauduit kierrokselle: oma nimesi, blogisi nimi tai lempinimi), sekä emolta saatu järjestysnumero, sekä postin antama lähetyksen seurantakoodi (JJFI.... tai ulkomaille lähtevän tunnus CE....) tai maininta maksikirjelähetyksestä 1.lk vai 2.lk. 
- Lue oman kierroksesi Emolta saamasi ohjeet tarkasti, sillä pieniä muutoksia/toiveita raporttien suhteen saattaa ilmaantua eri kierroksissa.

6. Mikäli sinulla on blogi ja julkaiset saapuneen paketin blogissa, laita Emolle linkki suoraan postaukseen. Tärkeintä on raportoida, sekä lähetetyt, että saapuneet paketit mahdollisimman nopeasti Emolle. Mikäli et jostain syystä pääse heti päivittämään blogiasi tai lähettämään kuvaa saamastasi paketista, laita kuitenkin pieni viesti siitä, että paketti on tullut perille, niin Emo pysyy tilanteen tasalla. Blogipäivityksen voi sitten tehdä paremmalla ajalla, kuitenkin viimeistään viikon sisällä paketin vastaanottamisestaPoikkeuksen tekee aina kuukauden vaihtuminen, jolloin toivotaan kaikkien pakettien olevan esillä. Näin pääsee uuden kuukauden aloittamaan puhtaalta pöydältä.7. Sinulla ei tarvitse olla omaa blogia voidaksesi osallistua SLY rinkiin, mutta silloin sinun tulisi lähettää kuva saapuneesta paketista Emon sähköpostiin, jotta se voidaan julkaista oman kommenttisi kera SLY-blogissa. Kun kuvaat pakettia ja lähetät sen niin tarkista, että kuvan koko on kohtuullinen. Emo ei vastaa siitä, jos ei saa liian isoa kuvaa siirrettyä SLY -blogiin.
Kamerapakkoa ei ole, mutta kamerattoman osallistujan tulisi heti  jo ilmoittautuessa mainita asiasta. Tällöin pariksi valikoituu henkilö, joka voi kuvata lähettämänsä paketin valmiiksi ja lähettää kuvan Emolle. 
Kuvat kannattaisi ottaa horisontaalisesti, jotta ne saataisiin selkeästi samaan kokoon slysivuille.
Huomioithan, että vain saadut lähetykset saa julkaista omassa blogissa kierroksen aikana, ettet paljastuisi parillesi! 

8. SLY pareille lähtevään lähetykseen laitetaan aina lähettäjän kohdalle Emon Nimi  ja osoite, jotka saat ilmoittautumislomakkeen mukana. Samoin myös ulkomaille lähteviin paketin lappuihin: osoitelappu + vihreä tullin sisältötarra. Jälkimmäisen (=vihreä tarra) voi allekirjoittaa tekstaten: Sly Emo. - Ja   muutoin kaikkiin muihin parille lähteviin kirje-/pakettilähetyksiin tulee aina Emon  tiedot lähettäjän paikalle. 

Lähettäjän tiedot = annettu Emon oikea nimi ja osoite. Tämä myös siksi, että katoamistapauksissa emo pystyy ottamaan postiin yhteyttä. Ja myös, jotta 'Posti' voi paketin jonnekin palauttaa, jos sitä ei noudeta Postilaitoksen antamassa määräajassa.
Mikäli lomailet kierroksen aikana, niin ilmoita siitä emolle ajoissa, jotta myös parillesi voidaan kertoa mahdollisista aikataulun muutoksista tai järjestä pakettien nouto jotenkin lomasi aikana, etteivät turhaan palaudu.

Sinun tulee muistaa myös olla laittamatta omaa nimeäsi tai blogiosoitettasi mihinkään kommenttiisi parisi blogissa, e-kortteihin yms. jottet paljastuisi ystävällesi. 

Kun olet saanut oman muistettavasi yhteystiedot, ilmoita hänelle esim. hänen blogiin 'sly-ystäväsi' kommentilla tai e-kortilla (Emon s.postiosoite), että olet vastaanottanut tiedot. Tämä on ehdottoman tärkeää! Näin ystäväsi tietää, ettei ole jäänyt parittomana ulos ringistä. 

Jos et itse saa omalta ystävältäsi mitään kommenttia pari päivää ennen ringin alkua mennessä, ilmoita siitä Emolle. Hän patistelee tämmöistä ystävää ja tarvittaessa ottaa kovat otteet käyttöön ja sulkee tällaisen ystävän pois ringistä ennen kuin rinki edes alkaa.

9. Kunkin kierroksen pakettien viimeiset lähetyspäivät löytyvät Emon päivittyvissä postauksissa. Ne ovat luettavissa myös sivulaatikosta kunkin kierroksen ajan.

10. Pakettien/kirjelähetysten/extramuistamisien vastaanottoraportoinnit tulee hoitaa myös mahdollisimman nopeasti Emolle, ja käyttää siinäkin nimeään, sekä annettua järjestysnumeroa. - Jos posti ei kanna pakettia kotiin, niin se noudetaan postin lähettämällä lapulla tai Emolta saadulla lähetyskoodilla, mikäli lähetykseen on annettu sellainen.

11. Viimeisen kuukauden aikana muistettavalle vasta paljastetaan, kuka on ollut paketteja lähettelevä SLY todellisuudessa. Paljastuksen voi tehdä pakettiin sujautetulla postikortilla tai muulla mukavalla tavalla ennen kierroksen päättymistä.


12. YLEISTÄ asiaa:
Kun Emo lähettää sähköpostia reagoi siihen nopeasti! Vastaa esitettyihin kysymyksiin tai lähetä ainakin kuittaus, että viesti on tullut perille ja sen sisältö on luettu ja ymmärretty. Näin vältät mahdolliset ongelmatilanteet. 

Jos elämässäsi tulee yllättäviä käänteitä, ilmoita niistä kierroksen Emolle oma-aloitteisesti mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman rehellisesti. Näin Emo pystyy suhteuttamaan viivästykset tms. laajempaan perspektiiviin.HUOMIOI ! Tämä kuulostaa tosi hassulta, mutta sanotaan sekin nyt ääneen: Mietithän tarkkaan, haluatko todellakin olla tässä mukana. Ilmoittautuessasi sitoudut rinkiin ja ringin sääntöihin kolmeksi kuukaudeksi, sekä hankkimaan muistettavallesi kolme vähintään 10€ arvoista teemapakettia ja kustantamaan niiden postikulut. 

Matkan varrella on jouduttu luomaan "musta lista". Oikeasti sellaista ei pitäisi olla vapaehtoisin ja iloisin mielin kulkevassa SLY ringissä. Tälle listalle on kirjattu ne rinkiläiset, jotka on jouduttu poistamaan ringistä kesken leikin tai eivät muuten ole hoitaneet osuuttaan ringissä sääntöjen vaatimalla tavalla. - Pääasiallinen syy on ollut se, ettei annettua paria ole muistettu paketilla, vaikka omat paketit on otettu vastaan. - Tällaisten henkilöiden pääsy tähän ja tuleviin rinkeihin on toistaiseksi evätty. Ringistä voidaan poistetaa myös kesken leikin, jos lähetys/saapumisraportteja ei kuulu patisteluista huolimatta tai jos Emon useisiin viesteihin ei reagoida mitenkään.


Negatiivisia tuntemuksia ja pahaa mieltä ei pitäisi kenellekään syntyä, koska tässä ringissä on kyse antamisen ja saamisen ilosta. Jos jostain syystä kuitenkin käy toisin, niin negatiiviset palautteet ja muut pahanmielenilmaukset pyydämme lähettämään sähköpostilla suoraan kierrosta vetävälle Emolle, hänen antamaan sähköpostisoitteeseen.

Anonyymit napinat kommenteissa eivät ole kenellekään mukavaa luettavaa. Tällä ei tietenkään tarkoiteta sitä, etteikö eriäviä mielipiteitä saisi esittää. Päin vastoin. Näihinkin vaan pitää laittaa yhteystiedot mukaan, eikä ampua puskista! Ja jos jokin asia on mielestäsi päin mäntyä, kerro myös parannusehdotuksesi!

Mikäli mielit osallistua, etkä ole vielä täysi-ikäinen, niin nuorisolle eli leivontaa harrastaville koululaisille iältään 12-17v., on perustettu oma "Nuorison SLY"!

Ja vielä kerran, mikäli käy niin ikävästi, että joku ei kerta toisensa jälkeen vastaa emojen s.posteihin, ei muista ystäväänsä annetussa ajassa ilman poikkeuslupaa tai ei muuten noudata sääntöjä, niin Emoilla on valtuudet sulkea tällainen henkilö pois ringistä.

Lähettämäsi paketit saavat huomattavasti ylimääräistä lisäarvoa, jos ehdit silloin tällöin kommentoimaan parisi blogiin, vaikka "Kaunis kakku!" tai "Hauskaa, kun kokeilit reseptiäni!", terveisin SLYsi. Tai onnittelet häntä nimipäivänä, jos se osuu kierroksen ajankohtaan - näinhän ystävät tekevät!

Mikäli muutat tai oleskelet pitkään muualla, kuin kaavakkeessa antamassasi osoitteessa tai jos sukunimesi tai sähköpostiosoite vaihtuu jakson aikana, pidä Emo ja posti ajan tasalla. 

Lopuksi vielä muistutetaan positiivisesta hengestä, yritetään tilanteessa kuin tilanteessa olla kohteliaita ja rehellisiä toisillemme. Mikäli jotain kysyttävää ilmaantuu, ota yhteyttä ao. kierroksen Emoon tai SLY Moderaattoriin.
Joukolla mukaan iloiseen rinkiin !
Ystävällisin terveisin SLY kierrosten Emot